Disebalik Cinta Allah Dan Rasul

Disebalik Cinta Allah Dan Rasul

Wednesday, 14 October 2015

5 weeks 4 days pregnancy!

5 weeks 4 days, 241 days to go!

Hari ni pergi medical checkup dengan husband di klinik Dr Ahlam, Pekan Balat Jordan. Semalam actually dah buat pregnancy test dekat klinik yang berhampiran dengan rumah, tapi Dr kat klinik tu macam tak berapa nak communicate sangat dengan patient. Mungkin klinik tu bukan klinik orang-orang mengandung kot. Kalau klinik Dr Ahlam ni memang obvious sangat masuk je pintu nampak semua muka-muka ibu mengandung. Mula-mula tu rasa malu pun ada. Sebab arab sini kebanyakannya kahwin lambat, so rata-rata semuanya macam 30 ke atas je. Nasib suami ikut pergi. Tak da la rasa malu sangat. Tapi memang suami wajib pergi sekali, sebab saya tak pandai cakap arab, tambah pula arab sini cakap pakai bahasa pasar, dengan makhraj nya lagi Ya Allah, seriously tak faham!


Then, after bagi nama kami berdua pun duduk, kesian jugak kat suami sebab dia seorang je lelaki kat situ, hehe. Tapi saya ambik inisiatif untuk borak-borak dengan dia, so that dia tak da lah rasa janggal sangat kan. Thanks hubby, sebab berkorban untuk sayang.


“Nur”, nurse tu panggil nama saya. Opss, mula tu buat-buat tak dengar sebab tak pernah kan orang panggil Nur. Then, tiba-tiba arab sebelah tanya saya, “Nur?”. Saya pun bangun dengan senyuman yang panjang. Senyum malu. Hehe. Suami just ikut je dari belakang. Kami masuk bilik Dr.


“Injilisi au arabiah?”, Dr tu bertanya. Apa lagi terus saya jawab English!. Hehe. Then, saya pun explain lah tujuan datang sini nak monitor pregnant sambil tunjuk result pregnancy test daripada klinik semalam. So, Dr. Ahlam suruh masuk dalam bilik ultrasound untuk scan. Nervous! Tengok kat screen, memang nampak ada 1 ketulan melekat kat dinding. My husband and I feeling so excited! Alhamdulillah. Syukur 5 weeks 4 days!! Rasa bahagia sangat. Memang priceless nikmat yang Allah bagi nie.


Dr. Ahlam asked me to take folic acid once daily. It easy for me, because of I’m a pharmacist. So, she doesn’t need to explain details why and what is folic acid. And siap boleh jimat lagi, coz I already brought it from Malaysia. The reason why need to take folic acid is to prevent neural tube defect and to ensure the neural tube closes completely with no gaps!.




Actually, today is very important day, from my reading, today the neural tube will become the brain and spinal cord. therefore, taking folic acid can prevent spinal bifida (as shown in the figure below). At this stage also, the baby begins to grow rapidly. It will become more recognizable as a baby over the next 5 weeeks. Ummi can’t wait to see you my little cute baby!




Moga baby ummi dan abi membesar dengan baik. Insyaallah aamiinn.



No comments:

Post a Comment