Disebalik Cinta Allah Dan Rasul

Disebalik Cinta Allah Dan Rasul

Wednesday, 1 August 2012

Pada 09.03.12 baru2 nie saya telah pergi ke program perkongsian palestin..di mana mereka menjemput Ir.Abdul Rahim Shehab (palestinian) utk memberi perkongsian tersebut..jadi InsyaAllah kat sini saya nak bkongsi sedikit apa yang saya dapat melalui program tu..boleh kita sama2 renungkan..

salah 1 point Ir Abdul Rahim malam tu adalah sebagai student apa yang kita perlu buat utk palestin??
Sebagaimana kita tau ramai sangat para syuhada’ di sana.Dan yang paling menyentuh hati saya kanak-kanak yang baru nak mengenali erti kehidupan sepertimana kita waktu kecil dahulu, juga turut terkorban  akibat kekejaman manusia yang tidak berhati perut itu ..jika kita masih ingat pada zaman kanak-kanak ini lah hampir setiap hari kita bermain bersama2 dgn rakan..Namun keriangan yang sepatutnya hak milik anak2 bumi palestin itu di rampas oleh kezaliman tentera Israel..

MasyaAllah tidak dapat terbayang seandainya kanak-kanak itu merupakan adik-adik kita..Mesti terasa sangat pilu dan sedih apabila melihat mayat mereka terpaku di hadapan dgn berlumuran darah..tidakkah kita sedar mereka juga sedara kita??adakah kita lupa dsebabkan keamanan yg kita ada skrg??Jadi sebagai peljar selain dpd tuntutan menuntut ilmu kita juga perlu menolong sedara kita,sedara seislam kita di sana..Apa lah sangat pengorbanan kita yg Cuma sedikit ini jikalau nak dibandingkan dgn penderitaan mereka..So,from that programme Ir Abdul Rahim tell us that what we can do to palestin? :

1.    Ramai lagi di antara kita buat tidak tahu sahaja tentang isu palestin..Ada kala tu jikalau ditanya tahu x tentang palestin?salah 1 jawapan merka adalah “hmm sorry we don’t know about palestin”… [tindakan kita : GIVE  KNOWLEDGE TO THEM (ALL MALAYSIAN) ABOUT PALESTIN,GIVE AN IDEA/VIEW WHAT ACTUALLY ISRAEL DO TO GAZA(PALESTIN)…macam mane tu eh?mcm nie mostly kita suka sgt on9..kdg2 kita on9 post bnda2 yg tdak bfaedah kan..so dpd kita post bnda yg x dpt ap2 lbih baik kita ingatkan org ramai ttg isu palestin yang tercinta..boleh jugak bila balik rumah cerita dekat family members ttg palestin..boleh kan kita hijrah tmasuk la dgn sy..insyaAllah..

2.     Kalau lah kita ni mmg x pandai la nk post atau nak tulis apa2 ttg palestin mungkin kita x tau sgt isunya..why not kita BERDOA..bdoa tiap2 lepas solat semoga Allah tabahkan hati mereka,selamatkan bumi palestin..boleh kan sahabat?


3.   DERMA..kalau sebelum nie kita boleh beli hp yang hampir beribu harganya..tp knp bila smpai tabung derma utk palestin je kita Cuma keluarkan not RM1 sahaja..sedihnya..cuba bayangkan kita ditempat merka..kita mmg perlukan sgt sumbangan tu kan?mmg la bg byk mne pun x pe asalkan ikhlas..tapi muhasabah diri..kenapa duit utk beli hp yang mahal kita mudah je bagi kat jurujual  sedngkan kita nak tolong sedara kita,kita Cuma bagi Rm1 sahaja..MasyaAllah sedihnya kalau mereka tau kita macam nie..jadi boleh kan kalau lepas nie ada tabung derma kita bagi la lebih sikit..tp ikut la kemam[uan kita..igt jgn kata sy x mampu sedangkan hp yg kita guna tu touch screen..cukup lah kita cinta kan materialistic..tolong lah bumi palestin.. please.. :’(

p/s: banyak lagi sebenarnya yg boleh kita buat..above are some of that..semoga kita amalkan..sebelum nie mungkin kita tidak tahu..so skg kita dh tau kan?moh le kite buat sme2..=)

No comments:

Post a Comment