Disebalik Cinta Allah Dan Rasul

Disebalik Cinta Allah Dan Rasul

Tuesday, 6 December 2011

ILMU MENJADIKAN KITA TAKUT KEPADA ALLAH...... n_n

ILMU MENJADIKAN KITA TAKUT KEPADA ALLAH...... n_n

Sahl ibn Abdullah r.a pernah berkata:
"Janganlah kalian memutuskan satu urusan dari urusan-urusan dunia dan agama kecuali setelah berbincang dengan ulama. Maka kesudahannya akan dipuji di sisi Allah SWT".
Abu Muhammad r.a pernah ditanya:
"Wahai Abu Muhammad! Siapakah ulama?" Jawabnya: "Orang-orang yang mengutamakan akhirat daripada dunia dan mengutamakan Allah daripada diri mereka sendiri".
Saidina Umar ibn al Khattab r.a pernah mewasiatkan:
"Berbincanglah mengenai urusanmu dengan orang-orang yang takutkan Allah".
Al Wasiti r.a berkata:
"Manusia yang paling pengasih ialah ulama, kerana perasaan takut mereka kepada Allah dan kebimbangan mereka terhadap apa yang diajar oleh Allah SWT".


Assalamualaikum w.b.t ,Subhanallah,sesungguhnya Allah Maha Pengasih, kita masih diberi kesempatan untuk menuntut ilmu jika nak dibandingkan dengan rakyat2 di bumi Gaza,Palestin,Somalia dan negara-negara islam yang menjadi mangsa kepada kezaliman manusia sendiri...Ana bersyukur kerana masih dapat meneruskan perjuangan hidup disamping menuntut ilmu yang direhai-Nya dan melaksanakan tujuan hidup yang sebenar(beribadah dan menjadi kalifah di muka bumi)...Apa yang ana nk kongsi disini adalah bahawa ilmu sangat penting, dan daripada ilmu lah seseorang dapat mengenal Maha Pencipta seluruh alam..Kalau kita renungkan kejadian-kejadian yang Allah ciptakan ini sudah tentu kita tidak dapat membayangkan betapa besarnya kuasa Allah yang Maha Esa..Subhanallah..Selalunya pelajar-pelajar hanya dikenalkan dengan tokoh-tokoh yang menemui konsep-konsep,formula-formula,fakta-fakta sains,dll tp mereka tidak diberikan peringatan bahawa siapa yang mencipta semua ini??Sehinggakan pelajar sendiri tidak tahu apa motif sebenarnya mereka menuntut ilmu..Ini menyebabkan mereka jauh untuk mengenali Allah s.w.t apatah lagi untuk mengingati-Nya..Nauzubillahiminzalik..

Orang yang memiliki ilmu yang bermanfaat, tidak memiliki sifat bongkak atau takbur, tidak suka mencaci orang lain, berlapang dada, mudah diajak berbincang dan tidak cepat melatah..Semoga kita berada dalam golongan ini..Amin.. InsyaAllah..n_n

proses dalam menuntut ilmu harus dilurusi hanya kerana Allah semata, tidak kira siapa kita, baik yang memberi ilmu dan yang menuntut ilmu..
Ilmu tidak datang dari ciptaan Allah tetapi ilmu datang daripada Allah. Buku dan guru adalah hanya asbab dan ciptaan dan semua ciptaan Allah adalah tidak boleh memberikan ilmu kepada ciptaan Allah yang lain. Tiada sesiapa yang boleh memberi ilmu dan memberikan kefahaman tentang sesuatu perkara melainkan Allah.Bittaufiq wannajjah..

No comments:

Post a Comment